Odkud pocházejí pávi?

Právě si prohlížíte Kde žijí pávi ve volné přírodě? (a ve kterých zemích)

Kde žijí pávi ve volné přírodě? (a ve kterých zemích)

  • Autor příspěvku: Uo29i31dkOp
  • Příspěvek zveřejněn: 08.02.2023
  • Kategorie příspěvku: Psi
  • Komentáře k příspěvku: 0 komentářů

páv relax - pixabay

Pokud nežijete v některé ze zemí, o kterých vám budeme vyprávět, pravděpodobně jste pávy viděli pouze v zoologických zahradách nebo přírodních parcích. Odkud se tedy pávi v přírodě berou? Ve volné přírodě se pávi vyskytují především v zemích Indie, Pákistán, Srí Lanka, Jáva a Myanmar, vzácnější druhy se vyskytují v Africe, v Demokratické republice Kongo.

Nyní, když víte, kde pávi žijí, čtěte dále a dozvíte se více o těchto nádherných ptácích a jejich přirozeném prostředí!

nový páv dělič

Pávi: Základy

Nejprve si ujasněme: termín „páv“ technicky odkazuje pouze na samce ptáků, ačkoli se běžně používá k označení všech z nich. Páv je skutečné jméno těchto ptáků a samice jsou pávi.

Existují dva běžné druhy pávů: páv modrý a páv zelený. Třetí druh, páv konžský, je méně známý.

Modrí pávi

páv venku - pixabay

Obrazový kredit: olokris, Pixabay

Páv modrý, odborně nazývaný páv indický, má přirozený areál výskytu v zemích Indie, Pákistán a Srí Lanka. Je to největší člen rodiny bažantů a národní pták Indie. Někdy tito ptáci procházejí genetickou mutací, která vede k ohromujícímu bílému pávovi.

Jedná se o nejznámější druhy pávů a často se vyskytují v zoologických zahradách. Ocasní pera samců se mohou vějířově roztáhnout do šířky 6-7 stop a 3 stopy na výšku.

Zelení pávi

Zelení pávi, někdy nazývaní jávští pávi, se vyskytují v jihovýchodní Asii od Jávy po Myanmar. Jedná se o ohrožený druh, ohrožený nadměrným lovem a ztrátou stanovišť. Předpokládá se, že ve volné přírodě zůstalo 10 000 až 20 000 dospělých jedinců.

Kongo pávi

Konžský páv_Piqsels

Obrazový kredit: Pixel

Konžští pávi byli objeveni teprve v roce 1936 a nacházejí se v Demokratické republice Kongo na africkém kontinentu. Z hlediska stavu ochrany je považován za zranitelný druh. Jsou menší a vzhledově méně impozantní než jiné druhy pávů.

Přírodní zvyky a stanoviště

Peacock_Pixels

Obrazový kredit: Pixel

Bez ohledu na to, v jaké zemi žijí, pávi preferují podobná přírodní stanoviště. Obývají většinou otevřené lesy, kde je přes den prostor pro stádo a krmení na zemi. V noci pávi hřadují vysoko na stromech, daleko od predátorů.

Kvůli ztrátě přirozeného prostředí lidmi se pávi v některých případech přizpůsobili životu mezi lidmi, krmili se v městských parcích a přírodních oblastech.

Pávi jsou všežravci, živí se hmyzem, rostlinami a dalšími drobnými živočichy.

Všichni známe zářivé, barevné peří pavu, které používá k přilákání několika pávů k chovu. Samice obvykle snáší 3 až 8 vajec najednou. Broskvím trvá dva týdny, než jim naroste dostatek peří, aby mohly létat na stromy, a do té doby jsou vystaveny vysokému riziku ze strany predátorů.

Jsou v Severní Americe divocí pávi?

paví tvář - pixabay

Obrazový kredit: NickyPe, Pixabay

READ
Jak často by se mléč měl zalévat?

Dozvěděli jsme se, že pávi pocházejí z Asie a Afriky, ale pokud žijete v určitých oblastech Spojených států, může se zdát, že kolem jsou divocí pávi!

Předpokládá se, že páv byl poprvé představen do Ameriky na konci 19. století. rančer z Kalifornie. Dnes má několik amerických států, včetně Kalifornie, Floridy a Texasu, divoká nebo poloochočená hejna pávů. Většina z těchto ptáků byla původně domácími mazlíčky, kteří utekli nebo byli vypuštěni a vytvořili svá vlastní hejna.

Populace divokých pávů může být na obtíž a může být zabita nebo zraněna lidskou činností. V mnoha oblastech jsou považováni za invazivní druhy.

Je možné chovat pávy jako domácí mazlíčky?

Pávi jsou oblíbenými domácími mazlíčky po tisíce let. Nejsou to zrovna mazlivá stvoření, ale vypadají působivě!

Pávi mohou být legálně chováni jako domácí mazlíčci v mnoha státech a zemích, ale než si ho pořídíte, měli byste se vždy dvakrát podívat na svou konkrétní oblast. Také se ujistěte, že jste provedli svůj výzkum a ujistěte se, že máte prostor a znalosti, abyste se o mazlíčka páva správně starali. Jak jsme již zmínili, mnozí členové populace divokých pavů v Americe byli kdysi domácími mazlíčky.

Pávi si ne vždy dobře rozumí s jinými druhy drůbeže, jako jsou kuřata, takže buďte opatrní při přidávání těchto barevných tvorů do vašeho stávajícího hejna.

nový páv dělič

Závěr

Stejně jako mnoho divokých exotických druhů se pávi nyní pravidelně vyskytují daleko od svých původních míst. Tyto asijské a africké domorodce lze dokonce najít, jak obtěžují obyvatele Los Angeles kvůli dárkům. Osud těchto bývalých pávů slouží jako varovný příběh pro každého, kdo uvažuje o adopci exotického mazlíčka. To, že zvíře vypadá zajímavě nebo krásně, neznamená, že z něj bude skvělý mazlíček. Nákup exotického mazlíčka je závazek, který by se neměl brát na lehkou váhu, a to včetně páva. Důležité je také prověřit legálnost vlastnictví takového zvířete ve vašem okolí.

Vybrané snímky: MarcoPazzini, Pixabay

Můžete se také líbit

Přečtěte si více o článku Je mátový esenciální olej bezpečný pro psy? Veterinární testovaná fakta

Je mátový esenciální olej bezpečný pro psy? Veterinární testovaná fakta

Přečtěte si více o článku English Cream Dachshund: Fakta, původ a historie (s ilustracemi)

Anglický smetanový jezevčík: fakta, původ a historie (s obrázky)

Přečtěte si více o článku Jsou v Crater Lake povoleni psi? (aktualizováno 2023)

Páv považováni za nejkrásnějšího ptáka – zdobili dvory králů a sultánů, a to i přes jejich špatný hlas a někdy i náladu. Jejich obrovský ocas s krásným vzorem mimovolně upoutá pozornost. Ale jen samci se mohou pochlubit takovou krásou – s její pomocí se snaží upoutat pozornost samic.

Původ druhu a popis

Foto: Páv

Ptáci se vyvinuli ze starověkých plazů – archosaurů, jejich bezprostředními předky byli nelétaví ještěři, např. thecodonti nebo pseudosuchiani. Zatím nebyly nalezeny meziformy mezi nimi a ptáky, podle kterých by bylo možné přesněji určit, jak evoluce probíhala. Postupně se vytvořila kosterní a svalová struktura, která umožňovala let a také opeření – předpokládá se, že to bylo původně vyžadováno pro tepelnou izolaci. Pravděpodobně se první ptáci objevili na konci období triasu nebo na začátku jury, ačkoli fosílie tohoto věku nebyly nalezeny.

Video: Páv

Nejstarší nalezené fosilní ptáky jsou staré 150 milionů let a jsou to archeopteryxové. Mezi nimi a plazy, údajně jejich předky, jsou velké rozdíly ve struktuře – proto se vědci domnívají, že existují přechodné formy, které dosud nebyly nalezeny. Většina moderních ptačích řádů se objevila mnohem později – asi před 40-65 miliony let. Patří mezi ně i řád galliformes, kam patří čeleď bažantovitých, do které pávi patří. Speciace byla v této době zvláště aktivní díky evoluci krytosemenných rostlin, po které následovala evoluce ptáků.

READ
Jak dlouho žijí třásněnky?

Pávi popsal v roce 1758 K. Linné, dostal jméno Pavo. Také identifikoval dva druhy: Pavo cristatus a Pavo muticus (1766). Mnohem později, v roce 1936, třetí druh, Afropavo congensis, vědecky popsal James Chapin. Nejprve nebyl považován za druh, ale později byly objeveny jeho odlišnosti od ostatních dvou. Ale dlouho byl páv černoramenný považován za samostatný druh, ale Darwin dokázal, že nejde o nic jiného než o mutaci, která vznikla při domestikaci páva.

Kdysi byli pávi do podčeledi vůbec bráni, následně se však zjistilo, že jejich sbližování s jinými ptáky zařazenými do podčeledi, jako jsou tragopani nebo monálové, je nerozumné. V důsledku toho se proměnili v rod, který je součástí rodiny bažantů a podčeledi.

Vzhled a vlastnosti

Foto: Páv Pták

Délka páva je 100-120 centimetrů, k tomu se přidává i ocas – navíc sám dosahuje 50 cm a velkolepý ocas – 110-160 cm. S takovými rozměry váží docela dost – asi 4- 4,5 kilogramu, tedy trochu obyčejnější domácí kuře.

Přední část těla a hlava jsou modré, zadní část je zelená a spodní část těla je černá. Samci jsou větší a bystřejší, jejich hlavu zdobí chomáč peří – jakási „koruna“. Samice jsou menší, nemají zadek a samotné tělo je bledší. Pokud je samec snadno rozpoznatelný ihned podle zádi, pak samice nijak nevyčnívá.

Zelený páv, jak název napovídá, se vyznačuje převahou zeleného odstínu. Jeho opeření také vyniká kovovým leskem a jeho tělo je znatelně větší – asi o třetinu, jeho nohy jsou také delší. Jeho horní ocas je přitom stejný jako u obyčejného páva.

Krásný ocas mají jen samečci, potřebují ho k pářícím tancům. Po skončení období páření začíná línání a je obtížné odlišit samce od samic, snad kromě velikosti.

Zajímavost: Samice pávů špatně líhnou násadová vejce, protože v zajetí jsou obvykle umístěny pod jiné ptáky – kuřata nebo krůty, nebo se líhnou v inkubátorech. Když se však mláďata objeví, matka se o ně bedlivě stará: neustále s ní vede a učí a v chladném počasí se zahřívá pod peřím.

Kde žije páv?

Foto: Samec páva

Foto: Samec páva

Areál obyčejných pávů (jsou i indičtí) zahrnuje významnou část Hindustánu a přilehlých území.

Žijí na pozemcích následujících států:

Kromě toho existuje také populace tohoto druhu oddělená od hlavního areálu v Íránu, možná předci těchto pávů byli přivezeni lidmi ve starověku a stali se divokými – nebo dříve byl jejich areál širší a zahrnoval tyto oblasti a postupem času ukázalo se, že jsou odtržené.

Usazují se v džungli a lesích, na březích řek, okrajích lesů, v blízkosti vesnic poblíž obdělávané půdy. Preferují rovinatý nebo kopcovitý terén – nenacházejí se výše než 2 metrů nad mořem. Nemají rádi velké otevřené prostory – na noc potřebují keře nebo stromy.

Areál zelených pávů se nachází v blízkosti biotopů obyčejných, ale zároveň se nekříží.

Zelení pávi obývají:

  • východní část Indie mimo Hindustan;
  • Nagaland, Tripura, Mizoram;
  • východní část Bangladéše; ; ; ; ;
  • indonéský ostrov Jáva.
READ
Jaký stromek koupit domů?

Ačkoli se při výčtu zdá, že zabírají rozsáhlá území, ve skutečnosti tomu tak není: na rozdíl od páva obecného, ​​který území v jeho areálu obývá poměrně hustě, jsou zelené v uvedených zemích vzácné, a to v samostatných ohniscích. Páv africký, známý také jako konžský, obývá povodí řeky Kongo – lesy rostoucí na těchto územích jsou pro něj ideální.

Tím jsou oblasti přirozeného osídlení pávů vyčerpány, ale v mnoha oblastech, které jsou klimaticky vhodné pro jejich stanoviště, byli zavlečeni lidmi, úspěšně zakořenili a divoceli. Na některých místech jsou nyní poměrně velké populace – téměř všichni tito pávi jsou indičtí.

Vyskytují se v Mexiku a některých jižních státech USA, stejně jako na Havajských ostrovech, Novém Zélandu a některých dalších ostrovech v Oceánii. Všichni takoví pávi, než se stali divokými, byli domestikovaní, a proto vynikají svou větší hmotou a krátkými nohami.

Nyní víte, kde páv žije. Podívejme se, co jedí.

Co jí páv?

Foto: Modrý páv

Strava tohoto ptáka se většinou skládá z rostlinné potravy a zahrnuje výhonky, ovoce a zrna. Někteří pávi žijí v blízkosti obdělávaných polí a živí se jimi – někdy je obyvatelé odhánějí a považují je za škůdce, ale častěji jim to vyhovuje – pávi nezpůsobují velké škody na výsadbách, přičemž jejich sousedství má také pozitivní roli.

Totiž kromě rostlin se živí i drobnými živými tvory: účinně bojují s hlodavci, nebezpečnými hady, slimáky. V důsledku toho mohou výhody pávů žijících v blízkosti výsadeb výrazně převažovat nad poškozením, a proto se jich nedotýká.

Předpokládá se, že pávi byli v mnoha ohledech domestikováni ani ne kvůli svému vzhledu, ale právě proto, že vyhlazují škůdce, jsou obzvláště dobří v boji s jedovatými hady – tito ptáci se vůbec nebojí jejich jedu a snadno chytají kobry a další. had.

Často se živí poblíž břehu nádrže nebo v mělké vodě: chytají žáby, ještěrky a různý hmyz. Když jsou pávi chováni v zajetí, mohou dostávat obilné směsi, zeleninu, brambory a zeleninu. Aby bylo peří jasnější, přidávají se do stravy chobotnice.

Zajímavost: V přírodě se indičtí a zelení pávi nekříží, protože jejich areály se nekříží, ale v zajetí je někdy možné získat křížence zvané spaulding – je to dáno na počest Kate Spaulding, které se jako první podařilo vyšlechtit takové hybrid. Nedávají potomky.

Vlastnosti charakteru a životního stylu

Foto: Zelený páv

Foto: Zelený páv

Většinu času hledají potravu, razí si cestu křovím a houštinami stromů, trhají zeminu – připomínají tak obyčejná slepice. Pávi jsou stále ve střehu, pozorně poslouchají, a pokud cítí nebezpečí, buď utečou, nebo se snaží schovat mezi rostliny. Nádherné opeření jim zároveň nezasahuje, a naopak mezi jasnou tropickou flórou, také duhovou s vícebarevnou, vám umožní zůstat bez povšimnutí.

V poledne, když nastanou vedra, obvykle přestanou hledat potravu a na několik hodin odpočívají. K tomu si najdou místo ve stínu: na stromech, v křoví, občas se koupou. Na stromech se pávi cítí bezpečněji a také na nich tráví noc.

Mají malá křídla a mohou dokonce létat, ale velmi špatně – vzlétají ze země po dlouhém běhu, ne příliš vysoko, a létají pouze do 5-7 metrů, poté už nemohou vzlétnout do vzduchu, protože utrácejí příliš mnoho energie. Páva, který se snaží vzlétnout, lze proto spatřit velmi zřídka – a přesto se to stává.

READ
Co dělají hrozny pro tělo?

Hlas pávů je hlasitý a nepříjemný – paví pláč připomíná kočičí pláč. Naštěstí volají zřídka, obvykle buď aby varovali před nebezpečím svých příbuzných, nebo před deštěm.

Zajímavost: Když páv předvádí pářící tanec, mlčí, což se může zdát překvapivé – a vodítko je toto: ve skutečnosti nemlčí, ale mluví spolu pomocí infrazvuku, takže to lidské ucho nezachytí sdělení.

Sociální struktura a reprodukce

Foto: Samička a sameček pavíka

Foto: Samička a sameček pavíka

Pávi jsou polygamní, na jednoho samce připadají tři až sedm samic. Období rozmnožování začíná obdobím dešťů a končí jeho koncem. Pokud je v blízkosti mnoho samců, rozcházejí se od sebe a každý zaujímá svou vlastní oblast, kde musí být několik vhodných míst k předvedení opeření.

Kojí a předvádějí se před samicemi a oceňují krásu svého peří – ne vždy jim ten pán připadá neodolatelný, někdy jdou dál, aby ocenili toho druhého. Po výběru se samice přikrčí, což ukazuje – a dojde k páření, načež hledá místo pro snůšku a samec nadále zve další samice.

Samičí hnízda jsou uspořádána na různých místech: na stromech, pařezech, ve štěrbinách. Hlavní věc je, že jsou zakryté a chráněné, nenacházejí se na otevřených prostranstvích. Poté, co samice nakladla vajíčka, je neustále inkubuje, přičemž ji rozptyluje pouze krmení – a tráví tím mnohem méně času než obvykle a snaží se vrátit rychleji.

Vejce je nutné inkubovat čtyři týdny, poté se z nich konečně vylíhnou kuřata. Zatímco rostou, jejich rodiče se o ně starají, schovávají je a chrání před predátory – zpočátku jim dokonce nosí potravu, pak je začnou brát ven na krmení. Pokud jsou mláďata v nebezpečí, schová se pod ocasem matky. Trsy v nich vyrostou do konce prvního měsíce života a ve dvou měsících už mohou stoupat do vzduchu. Koncem prvního roku dorůstají do velikosti dospělého ptáka, o něco později konečně opouštějí rodinné hnízdo.

Pohlavní zralost nastává ve dvou až třech letech věku. Až do roku a půl vypadají samci téměř stejně jako samice a teprve po tomto milníku jim začíná růst nádherný ocas. Tento proces zcela končí za 3 roky. Africký druh je monogamní, to znamená, že na jednoho samce připadá jedna samice. Během inkubace vajíček zůstává samec neustále poblíž a poskytuje hnízdu ochranu.

Přirození nepřátelé pávů

Foto: Páv Pták

Mezi nimi jsou velké kočky a draví ptáci. Nejstrašnější jsou pro pávy levharti a tygři – často je loví a pávi se jim nemohou postavit. První i druhý jsou totiž mnohem rychlejší a obratnější a jedinou šancí na útěk je vylézt včas na strom.

To je přesně to, o co se pávi pokoušejí, sotva si všimnou tygra nebo leoparda poblíž nebo neslyší nějaký podezřelý zvuk. Tito ptáci jsou úzkostliví a dokážou poplašit, i když ve skutečnosti žádná hrozba nehrozí, a ostatní zvířata vydávají hluk. Pávi utíkají s hlasitým nepříjemným výkřikem, aby upozornili celé okolí.

Ale ani na stromě se pávy nedají zachránit, protože po nich dobře šplhají kočky, takže pávovi nezbývá než doufat, že dravec bude pronásledovat svého příbuzného, ​​který tak vysoko nevylezl. Ten jedinec, který neměl to štěstí, že byl chycen, se snaží bránit, mlátí křídly do nepřítele, ale u silných kočkovitých šelem to nezpůsobí žádnou škodu.

READ
Kde spí koroptve?

Dospělí pávi sice dokážou odrazit útoky mangust, rákosníků nebo jiného ptactva, protože často loví mláďata, je však snazší je chytit a mají méně síly se bránit. Ještě více je lidí, kteří chtějí jíst absolutně kuřátka nebo vejce – toho jsou schopni i relativně malí dravci, a jakmile se matka slepice rozptýlí, může být její hnízdo zničeno.

Stav populace a druhů

Foto: Páv v Indii

Foto: Páv v Indii

Pávů indických je v přírodě hodně, patří mezi druhy, jejichž existence není ničím ohrožena. V Indii patří k nejuctívanějším ptákům a málokdo je loví, navíc jsou chráněni i zákonem. Ve výsledku je jejich celkový počet od 100 do 200 tisíc.

Afričtí pávi mají status zranitelných, jejich přesná populace nebyla stanovena. Historicky nikdy nebyla nijak zvlášť vysoká a zatím není patrná ani jednoznačná tendence k jejímu poklesu – žijí v řídce osídlené oblasti a do kontaktu s lidmi tak často nepřicházejí.

Nechybí ani aktivní rybolov – v povodí řeky Kongo jsou pro pytláky mnohem atraktivnější zvířata. Aby však tento druh nebyl definitivně ohrožen, jsou stále potřeba opatření k jeho ochraně, zatím prakticky nepodniknutá.

Nejsložitější situace je u páva zeleného – je zařazen v Červené knize mezi ohrožené druhy. Celkově žije na světě asi 20 000 jedinců, přičemž jejich areál a celkový počet v posledních 70-80 letech rapidně klesá. To se děje ze dvou důvodů: aktivní rozvoj a osidlování území obsazených pávy a jejich přímé vyhubení.

V Číně a zemích Indočínského poloostrova nejsou pávi zdaleka tak uctiví jako v Indii – jsou loveni mnohem aktivněji a jejich kuřata a vejce lze nalézt na trzích, prodávají se peří. Čínští farmáři proti nim bojují jedy.

Paví stráž

Foto: Páv

I když páv indický není v Červené knize, v Indii je stále pod ochranou: lov na něj je trestaný zákonem. Pytláci to stále dělají, ale v relativně malých objemech, aby populace zůstala stabilní. S africkým a zvláště pak zeleným pávem je to složitější – tyto druhy jsou mnohem vzácnější a mají mezinárodní status ochrany, ve státech, ve kterých žijí, nejsou vždy přijímána vhodná opatření.

A pokud populace afrických druhů zatím nezpůsobuje velké obavy, pak je ta zelená na pokraji vyhynutí. K záchraně druhu se v některých státech, zejména v Thajsku, Číně, Malajsii, vytvářejí rezervace, kde jsou území, kde tito ptáci žijí, nedotčena, a oni sami jsou chráněni.

V Laosu a Číně existují programy na vzdělávání místní populace, jejichž cílem je změnit postoj k pávům a zastavit jejich ničení jako škůdců. Stále větší počet zelených pávů se chová v zajetí, někdy jsou zavlečeni do volné přírody, v důsledku čehož nyní žijí v Severní Americe, Japonsku a Oceánii.

Zajímavost: Dříve se aktivní rybolov provozoval kvůli pavím perům – ve středověku se jimi zdobily dívky a rytíři na turnajích a na hostinách se pávi podávali smažení přímo v peří. Jejich maso nevyniká svou chutí, hlavní důvod je proto právě v okázalosti – bylo zvykem přísahat nad smaženým pávem.

Páv je často chován v zajetí a dobře v něm zakořeňuje a dokonce se i rozmnožuje. Ale přesto už domestikovaní ptáci nejsou divocí a v přírodě je jich stále méně. Ze tří druhů těchto velkolepých ptáků jsou dva velmi vzácné a k přežití potřebují lidskou ochranu – jinak by Země mohla přijít o další důležitou část své biologické rozmanitosti.

Rate article
Add a comment

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: