Kde spí koroptve?

Koroptev tundra je severský pták vyznačující se sezónní proměnlivostí barvy peří. Jeho zimní „outfit“ je bílý, s výjimkou vnějších černých peří ocasu a stejného pruhu na kořeni zobáku u samců, odtud další název – černý vous.

Vnější znaky koroptve tundrové

Koroptev tundra je středně velký pták. Samci mají délku těla v rozmezí 370–400 centimetrů. Samice jsou menší – 365-390 cm.Váha dosahuje 430-610 gramů.

Tundra koroptev (Lagopus mutus).

Tundra koroptev (Lagopus mutus).

Tento druh je velmi podobný koroptev bílé, takže je snadné je splést. Zimní opeření samců je zcela bílé. Ocasní pera jsou černá s bílými pruhy na špičkách. Od koutku úst přes oko prochází černý pruh. Jarní opeření samce se vyznačuje jednotlivými černohnědými peříčky na hlavě a ramenou.

Letní úbor samečka je barevný, bílé peří má pouze na spodní části těla a na křídlech. Celkové zbarvení hřbetu je šedé, s bílými příčnými pruhy a černými skvrnami. Na peřích vyniká tryskový vzor nažloutlé barvy na šedém podkladu.

Strany krku a zadní část hlavy jsou skvrnité. Skvrny jsou malé nažloutlé nebo bílé. Peří na hrudi a po stranách těla je šedé s tenkou nažloutlou splývavou kresbou.

Samice je v zimě také pokryta bílým opeřením, ale chybí jí černý pruh přes oko. Neexistuje žádný jarní oděv, samice jsou okamžitě pokryty letním pestrým peřím. Horní část těla je černá, zejména tmavá hlava a hřbet.

Apikální okraje peří tundry koroptev jsou bílé s nažloutlým nádechem.

Mladé koroptve jsou žlutošedé barvy, s černohnědými skvrnami na temeni těla.

Na spodní části zad, krku a ocasu tundrové koroptevy je patrný vzor příčných pruhů. Spodní strana těla je světlejší než zbytek opeření.

Rozšíření koroptve tundrové

Biotop koroptve tundrové není souvislý. Je rozšířen v severovýchodní Asii, částečně na Aljašce. Vyskytuje se v severní Evropě na ostrovech a pobřeží Severního ledového oceánu. V Rusku žije na severu evropské části a na Sibiři.

READ
Jaký je rozdíl mezi nůžkami na nůžky a nůžkami na živý plot?

Stanoviště koroptve tundrové

Koroptev tundrová žije v otevřených kamenitých tundrách s mechem a bylinným porostem, nacházejících se v subalpínských a alpínských pásmech. Na ostrovech se ptáci nacházejí ve vlhkých oblastech pokrytých bohatou vegetací a také mezi keři. Raději se usazují na kopcích se skalnatými vrcholy.

Zadní strana tundrové koroptve s tenkými příčnými pruhy.

Zadní strana tundrové koroptve s tenkými příčnými pruhy.

Lekking na tundrovou koroptev

Koroptve tundrové jsou monogamní ptáci a tvoří páry, někdy však na jednoho samce připadají dvě nebo tři samice. Samci se usazují v hnízdištích, pak lek i za jasné polární noci.

V pářícím chování samce zaujímá hlavní místo aktuální let. Kuropachi vzlétnout z mírného svahu, získat výšku a rychlost, pak ostře plánovat dolů. Ptáci bez mávajících křídel se prudce otočí nahoru a prudce se ponoří. Někdy se tyto piruety provádějí jedna po druhé.

Během letu ptáci zpívají aktuální píseň a přistávají svisle a mávají křídly.

Po přistání zaujímají samci hlavní postoj, jako všichni tetřevi. Zároveň natahují krk, roztahují ocas jako vějíř, spouštějí křídla dolů. V této poloze koroptve pomalu kráčí před samicemi a vydávají jednoslabičné výkřiky.

Poslouchejte hlas tundrové koropteve

Samci koroptví pečlivě hlídají své hnízdiště, sedí na kameni a odhánějí konkurenty. V tomto období si samice staví hnízda a kladou vajíčka.

Mezi několika samci často dochází k bojům, kdy ptáci na sebe skáčou a udeří nepřítele zobáky a křídly.

Mezi několika samci často dochází k bojům, kdy ptáci na sebe skáčou a udeří nepřítele zobáky a křídly.

Rozmnožování koroptve tundrové

Hnízdo koroptve tundrové se nachází na volném prostranství pod krytem řídké a nízké trávy, mezi kameny porostlými lišejníkem. Hnízdo je primitivní – jen malý otvor s jednoduchou výstelkou. Samice snáší 4-8, někdy 12 vajec světle žlutohnědé barvy, posetých hnědými skvrnami a tečkami.

Rozměry vajíček jsou 42 x 30 mm. Inkubace v severních oblastech – 21 dní, na jihu – 23-24 dní. Potomstvo se objevuje v červnu nebo červenci.

Mláďata v tundrové koroptve plemenného typu. Po usušení následují matku.

Samice aktivně chrání mláďata, odvádí dravce od kuřat, zatímco tluče o zem a tahá za křídlo, čímž odvádí pozornost od kuřat. Samci nekrmí potomstvo a schovávají se na odlehlých místech, kde línají.

Mláďata jsou schopna létat ve věku 2 týdnů. V případě nebezpečí slétají po svahu kopců nebo utíkají na všechny strany a schovávají se mezi kameny. Po dvou až třech měsících se různá mláďata spojí do velkých skupin. V zimě se ptáci krmí v malých skupinách, předtím línají a zbělají.

READ
Jak množit šeříky výhonky?

Koroptev tundrová se vyznačuje sezónním dimorfismem.

Koroptev tundrová se vyznačuje sezónním dimorfismem.

Výživa koroptve tundrové

Koroptev tundrová se živí pupeny a květenstvími břízy. V létě požírá květy, plody a semena různých bylin: vaccinia, brusnice, lomikámen, vřes, podpažní cibulky pohanky živorodé, borůvky a borůvky. Koroptev tundra téměř nikdy nechytá hmyz, tvoří malou část potravy kuřat.

Životní styl koroptve tundrové

Koroptve tundrové bývají suchozemské. Ptáci se krmí ráno a večer, odpočívají, schovávají se mezi kameny nebo keři. Koroptve tundrové se pohybují v krocích nebo krátkých čárkách, zatímco ptáci se neustále zastavují a na dlouhou dobu mrznou. V tomto případě ochranné zbarvení splývá s pozadím prostředí a činí ptáky neviditelnými.

Koroptve tundrové létají rychle a snadno.

Na stanovištích se ptáci chovají tiše a neznatelně, pouze v období rozmnožování je slyšet páření samců, podobné hluchému vrzání. Zvláště pro koroptve tundrové je to obtížné, když se na sněhu tvoří krusta – krusta. Ptáci si ale najdou místa, kde leží sypký sníh, a upraví podsněhové komory, ve kterých koroptve přes den odpočívají a v noci spí. Zavrtají se do sněhu za 15 sekund.

Na Islandu a v Grónsku během říje sestupují koroptve do níže položených míst, aby měli lepší potravu.

Na Islandu a v Grónsku během říje sestupují koroptve do níže položených míst, aby měli lepší potravu.

Sněhový přístřešek může být umístěn v hloubce asi třicet centimetrů od povrchu a tloušťka sněhového stropu je 7–10 cm, rozměry sněhové komory jsou asi 16 cm.

Význam koroptve tundrové v ekosystémech

Koroptev tundra je důležitým článkem v potravních řetězcích severních ekosystémů. Dravci se živí ptáky – gyrfalcon, polární liška, která má komerční význam.

Na velké ploše nedochází k výrazným změnám počtu ptáků, ale na místech vyvinutých člověkem rychle mizí.

Pokud najdete chybu, vyberte část textu a stiskněte Ctrl + Enter.

Rate article
Add a comment

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: