Kde žije rejsek obrovský?

Rejsek obrovský je vzácný reliktní endemický druh, jehož stavy klesají. Ke snížení stavů došlo doslova za posledních 200 let a zejména s nástupem hospodářského rozvoje regionu a mýcením listnatých lesů.

Hlavním faktorem ovlivňujícím pokles početnosti a areálu rozšíření druhu je snižování ploch primárních listnatých a cedrových listnatých lesů v regionu, zejména v důsledku jejich rozsáhlého odlesňování a dalších antropogenních důvodů.

Rejsci lze zachránit pouze ve spojení s obecnými opatřeními na ochranu ekosystému.

Bezpečnostní: Chráněno na územích přírodních rezervací Sikhote-Alin, Lazovsky, Ussuriysky a Kedrovaya Pad. Nebyla navržena žádná zvláštní ochranná opatření, jejich vývoj vyžaduje podrobnější studium biologie druhu.

Kategorie vzácnosti: 3 – vzácný reliktní endemický druh s klesajícím počtem. Největší rejsek mezi palearktickými druhy rodu.

Jak to zjistit

Velký rejsek se od svých příbuzných liší velikostí. Jedná se o jednoho z největších rejsků na světě. Při průměrné délce zvířete 60 mm a tělesné hmotnosti 7–8 g je průměrná délka a hmotnost rejska obrovského 100 mm a 14 g. Má hnědohnědá záda a světlé bříško. Na mírně prodloužené tlamě jsou vidět dlouhé, dobře ohraničené vousy

Distribuce:

Popsáno z údolí řeky. Kamenki, Přímořský kraj. Žije na jihu. části Primorského území, kde prochází severní část. hranice místního rozšíření druhu. Extrémní sever Záchytným bodem je údolí řeky. Serebryanka (přírodní rezervace Sikhote-Alin, Terney Bay, 45° severní šířky).

Životní styl a biologie

Životní styl tohoto rejska byl málo prozkoumán. Je těžké si to představit, ale po celou dobu vývoje zoologie vědci nenašli jediného samce. Je známo, že mláďata se objevují jednou ročně.

Rejsek obrovský je velkým fanouškem těžkého jídla. Během dne sní 2,5krát více, než váží. Má ráda hmyz, žížaly a přikyvuje. Všichni rejsci mají velmi intenzivní metabolismus.

Zvíře může přežít bez jídla ne déle než jeden den. Jídlo a spánek jsou jejich naléhavé potřeby, protože rejsek usne asi 70krát denně a asi 120krát se nají. Při hledání potravy se na rozdíl od všech ostatních rejsků dokáže zavrtat i do zhutněné půdy.

READ
Je možné ostříhat Veronice vlasy?

V letní sezóně rodí samice pouze jeden vrh [1] (počet mláďat ve vrhu nebyl stanoven). Počet embryí je velmi malý (2-4) a často je zaznamenána jejich resorpce. Poměr pohlaví není znám (dosud nebyli odchyceni žádní dospělí samci).

Místo výskytu: Preferovanými biotopy jsou primární listnaté a jehličnato-listnaté lesy údolí s přilehlými nižšími partiemi svahů kopců a sekundární jehličnato-listnaté lesy říčních údolí, nezasažené těžbou dřeva a požáry.

Kromě toho byl rejsek obrovský chycen v sekundárním smíšeném listnatém lese v údolí řeky. Proselochnaja (Lazovsky okres) a v sekundárních, z velké části obnovených, smíšených listnatých lesích údolí řeky. Kedrovaya (Khasanský okres).

Číslo: Relativní početnost je extrémně nízká a rok od roku nekolísá. Celkem bylo odchyceno 42 jedinců tohoto druhu, z toho 19 v přírodní rezervaci Ussuri a 16 v přírodní rezervaci Kedrovaya Pad.

V letech 1966-1968. v nejoptimálnějších biotopech primárních listnatých lesů byl podíl tohoto druhu 0.8 % ze všech ulovených rejsků [2]. Podle archeologických údajů se za poslední 3 tisíce let počet rejsků obrovských snížil;

Mezi kostními pozůstatky hmyzožravců v řadě jeskyní regionu [3] byly fragmenty lebek tohoto druhu rovnoměrně rozmístěny v hloubce zkoumané jámy a tvořily 3 % všech nalezených rejsků.

Je zajímavé,

Zdroj:Červená kniha Ruska (zvířata). 1. Suchozemští savci. 1984; 2. Ochotina, 1969; 3. Tiunov, 1976. Sestavil: V.A. Nesterenko. Skaldina O. V. Velká červená kniha / Oksana Skaldina – M.: Eksmo, 2014. – 480 str.:ill. – (Červená kniha).

rejsek – jedná se o malé zvíře (od několika centimetrů, ve vzácných případech až do 1 decimetru) patřící do rodiny rejsků, vážící pouze tucet gramů.

rejsek-zvíře-životní styl-a-habitat-1

Jak je vidět na fotografie, rejsek zevně se podobá polní myši, liší se od ní pouze prodlouženou tlamou, podobnou proboscis, a ocasem, někdy větším než samotné tělo, s krátkými chlupy.

Kromě toho má zvíře malé korálkové oči, bílé zuby, velké zadní nohy, sametovou srst a tmavě hnědou, v některých případech téměř černou barvu. Horní část je tmavší a spodní část je světlejší. Zvířata jsou v severní Evropě extrémně běžná a patří k nejpočetnějšímu rodu savců.

Rádi se usazují v keřích a travnatých houštinách a žijí zpravidla v podrostu. V některých případech, jako myši, se mohou také usadit v domovech lidí.

READ
Co dělat s plodem po potratu?

rejsek-zvíře-životní styl-a-habitat-2

Společná rejska přizpůsobené zejména oblastem s mírným klimatem. Zvíře lze často pozorovat ve stínu smíšených a listnatých lesů, kde preferuje vlhké oblasti pokryté rostlinnými zbytky.

rejsek arktický je obyvatelem Sibiře a tundry, která se také nachází na dalekém severu amerického kontinentu. Zvířata několikrát do roka línají (právě na křižovatkách chladných a teplých cyklů severního klimatu), čímž se srst mění z jasné a husté v zimních měsících na vzácnější srst diskrétních tónů v příznivém období. Zajímavá je i samotná barva srsti, která má tři odstíny hnědé, přecházející od světlé po šedavou a zcela tmavou.

rejsek-zvíře-životní styl-a-habitat-3

Obří rejska, s délkou těla 10 cm, se nachází na severu Korejského poloostrova, na Dálném východě a v Číně. Populace tohoto zvířete prudce klesá, s ohledem na tento stav jsou přijímána opatření na jeho ochranu.

rejsek-zvíře-životní styl-a-habitat-4

Na obrázku je rejsek obrovský

Malý vrták mnohem menší a dosahuje délky ne více než 6 cm a často mnohem menší. Vyskytuje se na Kavkaze, v Kyrgyzstánu a na Sibiři. Obvykle má kávově červenou barvu. Nejmenší (asi 4 cm) je malý rejsek, který je ne nadarmo považován za nejmenšího zástupce savců v Rusku.

rejsek-zvíře-životní styl-a-habitat-5

Na snímku malý rejsek

Povaha a životní styl rejska

Na rozdíl od hlodavců,myši, rejsek se týká hmyzožravých savců. Kromě toho nehrabe norky, ale žije v lesní půdě: na povrchu země, pokrytém spadaným listím a uschlým, loňská tráva.

V zimě zvíře nezimuje, takže se s ním můžete setkat v aktivním stavu ve všech ročních obdobích. Rejsek je opatrný a jeho hlavní život se odehrává v noci. Může však vykonávat svou činnost v kteroukoli jinou denní dobu, zvláště když je aktivován několik hodin před západem slunce.

Je schopna dělat klikaté pasáže v měkké půdě, pod sněhem a ve volné lesní podestýlce, a to s pomocí sosáků a tlapek. Někdy pro své pokroky využívá i pohyby hlodavců: krtků, hrabošů, myší.

rejsek-zvíře-životní styl-a-habitat-6

Drobounký rejsek rejsek má špatný zrak. A hlavní orgány, které jí pomáhají přežít v tomto světě, jsou dotek a čich. V noci jí navíc pomáhá s navigací tak zvláštní a unikátní zařízení, které jí dala příroda, jako je echolokace.

Podobný doplněk k dalším smyslovým organonům, který ji odlišuje od mnoha jiných živých bytostí, jí pomáhá neztratit se ve tmě mezi stonky trávy a kořeny rostlin.

READ
Co léčí dubrovnická bylina?

Při hledání toho, na co touží, rejsek vydává zvukové impulsy. A uši zvířete, které mají zvláštní strukturu, dostávají potřebné signály jako odpověď, což jim dává potřebné informace o vlastnostech okolního světa.

Jídlo

Zvíře je i přes svou skromnou velikost extrémně žravé a denně zkonzumuje dvojnásobek své hmotnosti.

rejsek-zvíře-životní styl-a-habitat-7

A nachází potravu, aktivně se prohrabává ve svrchních vrstvách půdy, což má tu smůlu, že značně obtěžuje zapálené zahradníky a zahrádkáře. Ale je lepší nespěchat se zlobit na sousedy, jako jsou rejsci, protože zvířata mohou pomoci zbavit se mnoha škůdců: housenky, nosatci, brouci, brouci, brouci májové, medvědi, slimáci.

Kromě toho rejsek jen zřídka upoutá pozornost člověka, protože působí hlavně v noci a aktivně se rojí v odpadcích. Živočich se živí suchozemskými bezobratlými: plži, stonožkami, pavouky a žížalami.

V lesní půdě, kde se to hemží malými živými tvory, kde žije, pro ni není těžké sehnat potravu v příznivých obdobích. Také rejsek je docela schopný jíst ptačí trus, mršinu a semena rostlin, která obvykle tvoří jeho zimní stravu.

rejsek-zvíře-životní styl-a-habitat-8

Při jídle zvíře zpravidla spočívá na všech čtyřech tlapkách, ale v některých případech, například při pojídání kluzkých červů nebo brouků, může přední tlapy držet kořist.

Při hledání něčeho k snědku rejsek často šplhá po stromech, šplhá po kmeni, tlapami se drží hrbolků v kůře, aby si pochutnával na vejcích motýla jeptišky nebo můry cikánky.

Aby získal potravu, rejsek je schopen napadnout i tak velká, ve srovnání s jeho velikostí, zvířata, jako jsou malí hlodavci a žáby. A v případě vítězství je sežere téměř celé a ponechají jen kůže a kosti svých obětí.

Mnoho žab se během zimního spánku stává kořistí rejsků, a když roztaje sníh, najdou se na lesní půdě jen jejich důkladně ohlodané kostry.

Reprodukce a délka života

Chovná sezóna zvířat začíná brzy na jaře, obvykle v březnu, a končí koncem podzimu.

rejsek-zvíře-životní styl-a-habitat-9

V tomto období je rejsek schopen porodit několik mláďat (od dvou do čtyř), z nichž každé přidá 3-9 mláďat k počtu tohoto druhu hmyzožravých mláďat.

Březost zvířete trvá asi tři až čtyři týdny. A do konce březosti si rejsci staví hnízdo mezi kořeny stromů nebo kamenů. Postaví obydlí pro své budoucí děti z listí a mechu a pro pohodlí ho obalí něčím měkkým.

READ
Jaké druhy stromů jsou v Rusku?

Malí rejsci se rychle vyvíjejí, i když se rodí zcela slepí a s nechráněným, nahým tělem. Během následujících tří týdnů, od okamžiku narození, se živí mateřským mlékem.

Po dvou týdnech se mláďatům otevřou zorničky a začnou se pokrývat srstí. A po 3-4 měsících jsou sami schopni nést potomky. Zvířata žijí asi 18-23 měsíců, ale během této doby jsou schopna se velmi rozmnožit.

Rate article
Add a comment

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: