Jak se nazývají divocí býci?

Domácí krávy zná každý, jsou přítulné, poslušné, dávají mléko atd. Divoký býk nebo kráva jsou ale exotičtější fenomén, a přesto jsou příbuznými domestikovaného dobytka. Právě o těchto volně žijících druzích bude řeč dále.

Divocí býci a krávy

Divocí býci a krávy

progenitor tour

Začněme nejsilnějším zástupcem bovidů, který už bohužel na naší planetě není. Tato prohlídka je předkem veškerého moderního dobytka. Co se týče výdrže a produktivity, s tour se stejně nikdo nemůže srovnávat.

Říkalo se tomu „divoký lesní býk“. Tur žil v Evropě, v severní Africe, na Kavkaze, v Malé Asii. Poslední jedinci vymřeli v roce 1627 v důsledku nemoci.

Žili v lesostepích a lesích, shromažďovali se v malých stádech nebo žili sami. Jako potrava jim sloužila tráva, výhonky atd.

popis

Bylo to obrovské zvíře, vysoké až 180 cm a vážící 800 kg. Tělo samců tour bylo pokryto černou vlnou a na zádech byl malý bílý pruh. Samice stejně jako mláďata zhnědly.

Důvod zmizení

Důvodem, proč už zubři na zemi nežijí a vidíme je jen na obrázcích, je člověk. Divoká zvířata byla neustále lovena. Navíc jejich domov, lesní houštiny, byly aktivně vykáceny s rozvojem civilizace.

Vědci se nepřestávají snažit oživit ztracený druh majestátních býků, kteří by se i při absenci pohodlných životních a stravovacích podmínek mohli stát legendou.

bizon a bizon

Bison

Bison je další divoký býk, jehož síla a velikost překvapí i na fotografii. Jeho historie sahá až do doby kamenné. Navenek je velmi podobný bizonovi, je snadné je splést.

Hlavní znaky vzhledu bizona se nazývají hrb tvořený vysokým a strmým kohoutkem a nízko nasazená hlava s velmi širokou čelní plochou. Konce jeho krátkých rohů jsou ohnuté dovnitř. Mohutnost mu dodává hustá vegetace na přední části těla (na bradě, krku, ramenou), rozklepaná na cáry. Ocas je krátký, zdobený střapcem.

S hmotností až 1,2 tuny (pro ženy – 700 kg), délkou těla 2,5-3 ma výškou 1,9 m je bizon jedním z největších ze všech kopytníků na planetě.

Jeho zbarvení je černé, šedé nebo hnědé, se světlejší srstí na plecích a lýtka jsou obvykle velmi světlá, žlutá, i když se občas vyskytnou i světlí dospělci.

READ
Jak chránit okurky před krtonožky?

bizon životní styl

Zubři se vyznačují odměřeným chováním, mimo nebezpečnou zónu neagresivní. Pokud si potřebujete zachránit život, běží rychlostí 50 km/h. Zástupci těchto divokých zvířat plavou, mají vynikající sluch a čich, ale jejich zrak je velmi špatný.

Zubři se krmí hlavně v noci. Jedí trávu.

Jejich stanovištěm je Severní Amerika (Kanada, centrální státy).

Existují následující poddruhy:

  • les (bydlet na severu, v lese);
  • plochý nebo stepní (žijí v jižních prériích).

konzervace

Dnes se snaží chovat severoamerické bizony v chráněných oblastech, v zoologických zahradách, protože od 1889. století jejich stavy prudce klesají. Miliony dobytka jejich mocných předků se staly zranitelnými vůči evropským kolonizátorům. Byli zabiti jednoduše pro zábavu nebo proto, aby místní indiáni připravili o jídlo. V roce 835 zbylo pouze XNUMX exemplářů.

Jsou uvedeny v Červené knize, ale díky úsilí úřadů Kanady a Spojených států má dnes naše planeta až 30 tisíc jedinců tohoto druhu (nepočítaje zkrocené míšence).

Zubří bratři, bizoni, žijí v Rusku, na Kavkaze, na Ukrajině, v Bělorusku, Moldavsku, Litvě. V Evropě jsou to největší savci a také poslední ze všech divokých býků obývajících Evropu.

Zubří hlava je výraznější než hlava zubra a poněkud menší velikosti. Tvar těla se blíží čtverci, tělo je masivní a ocas je krátký. Barva je hnědá, srst se prodlužuje zezadu na hlavě a na páteři.

Tato zvířata dobře plavou, skáčou vysoko, žijí až 40 let.

Existují bizoni kavkazští a belovežští. Ty první vymřely na začátku dvacátého století, zatímco ty druhé jsou pod záštitou Mezinárodní unie pro ochranu přírody.

Vzhledem k vynikajícím genetickým vlastnostem bizonů a bizonů se snaží o domestikaci a využití při šlechtění nových plemen.

buvoli

Dalšími hodnými představiteli divokých býků a krav jsou buvoli, příbuzní bizonů, jaků atd.

Existují dva druhy buvolů:

  • Asijský (tamarau, horský anoa, anoa, asijský buvol);
  • Afričan.

Asijský rod

Jedinec z asijského rodu je divoký býk s obrovskými rohy dlouhými pod 2 m. Jeho rohy se dívají dozadu a připomínají srpek měsíce. Výška buvola je asi 2 m, délka těla 3 m a hmotnost až 900 kg.

Jsou mezi nimi i malé exempláře. Tohle je tamarau. Jejich výška je 106 cm, váha – ne více než 300 kg, délka těla 220 cm. Existují také anoaové 80 cm vysoké a vážící 300 kg, nemají vlnu, jsou hnědé nebo černé, v noci okusují trávu, schovávají se před spalujícím sluncem během dne, nořícím se do bahna.

READ
Kolik tekutiny na 10 gramů želatiny?

Vůlí člověka je druh na pokraji vyhynutí, přestože je umístěn v chráněných oblastech. Například tamarau nedávají potomky v zajetí. Většina asijských buvolů je domestikovaných. Dávají mléko. Žijí v jižní Evropě, Africe, jižní Asii.

Rate article
Add a comment

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: