Jaký dosah myši slyší?

myš

Když se řekne myši, každému se okamžitě vybaví „malá chlupatá zvířátka“, která žijí v domech, obchodech a skladech. Když se usadí v domě, ohlodávají ve zdech díry, kterými uniká teplo, jedí a kazí zeleninu a obiloviny a šíří mnoho infekcí. Myši po vstupu do bytu ovládají nejen jeho plochu, ale do značné míry i objem. Lezou na skříně a dostávají se do nich, lezou na police, stoly, mezipatře, postele, dokonce i do sporáku a lednice! Hnízda myší byla nalezena pod kořeny pokojových rostlin, v kamnech, uvnitř polštáře, mezi prádlem, uvnitř čalouněného nábytku…..brrr. Bez ohledu na to, kolik století lidstvo žilo, nekonečná válka proti šedým škůdcům pokračuje. Avšak ani v podmínkách neustálého boje s lidmi se myší kmen nevzdává, ale bezpečně roste a prosperuje. Promluvme si o tomto zvířeti podrobněji, abychom poznali jeho zvyky a způsoby, jak se s ním vypořádat.

Myší zuby

Myši jsou čeledí savců z řádu hlodavců. Existuje asi 40 druhů, které jsou rozšířeny všude na Zemi, kromě Antarktidy a Dálného severu. Některé druhy mohou žít pouze doma s lidmi (vědecky: synantropní organismy). Rodina Myšáci je skupina hlodavců, kteří jsou velmi různorodí co do velikosti, vzhledu a životního stylu. Velikosti myší se pohybují od malých po velké: délka těla 5-48 cm Téměř všichni hlodavci této čeledi mají délku ocasu přesahující polovinu délky těla. Myši jsou noční tvorové a jsou aktivní v noci. Ve volné přírodě se živí semeny, někteří živočišnou potravou. K reprodukci dochází během teplého období; v lidských obydlích – celoročně. K dosažení plné dospělosti dochází ve věku 1,5 až 3 měsíců. Myši jsou přirozenými přenašeči obrovského množství parazitů a nositeli původců mnoha lidských nemocí, včetně nebezpečných infekcí. Tito hlodavci škodí obilí a lesnictví, kazí materiály a potraviny. A přestože mají myši spoustu nepřátel a jsou neustále ve smrtelném nebezpečí, přežívají. To je způsobeno úžasnou schopností myší přizpůsobit se svému prostředí. Dokážou přežít i v lednici s teplotami až -10 stupňů. Při nedostatku jiné potravy jsou myši schopny se samy živit drobky, semeny a kořínky. Vzhledem k povaze svého těla myši spotřebují velmi málo vody. Jejich zuby jsou přizpůsobeny ke krmení pevnou rostlinnou stravou. Na horní a dolní čelisti hlodavců je pár řezáků, jejichž přední stěny jsou pokryty silnou vrstvou smaltu a boční a zadní stěny jsou pokryty tenčí vrstvou (nebo jsou zcela bez povlaku smaltu) , v důsledku čehož jsou řezáky těchto zvířat obroušeny nerovnoměrně a zůstávají vždy dlátovité a ostře nabroušené. Hlodavcům rostou řezáky po celý život. Z tohoto důvodu musí hlodavci tyto zuby neustále brousit, jinak mohou „prorůst“ přes protilehlé čelisti a zvíře nevyhnutelně zemře.
Území středního Ruska obývají především čtyři druhy myší: myš polní, myš lesní, myš malá a myš domácí.

Polní myš

Polní myš


Tento druh je velmi snadné odlišit od všech ostatních podle barvy: úzký černý pruh se táhne uprostřed načervenalého žlutohnědého hřbetu. Velikost polních myší na Uralu je 10–11 cm, ocas – 9–10 cm, hmotnost 30–40 g. V nížinných oblastech jižního, středního a částečně severního Uralu se jedná o běžný a početný druh. Žijí ve velkých komunitách s přísnou hierarchií. Toto zvíře žije nejen na polích, ale také v různých typech lesů, pasekách, vypálených oblastech, v údolích stepních řek a preferuje poměrně vlhká místa. Živočichové se živí obilím, semeny, hmyzem, bobulemi a v menší míře i zelenými rostlinami. Rozmnožování trvá po celé teplé období roku – od konce března do konce září, během této doby samice rodí 2-3 vrhy s 6-7 mláďaty. Myši si vyhrabávají mělké díry, které mohou mít tři nebo čtyři východy a jednu nebo dvě komory umístěné v mělkých hloubkách; někdy vytvářejí kulovitá travní hnízda. Myš polní je noční. Schopnost skokového běhu je málo rozvinutá. Dosahuje vysokých počtů v zahradách (včetně poměrně velkých měst), různých rostlinných školkách, v hospodářských budovách a obytných budovách a na podzim se soustřeďuje na hromady a stohy. Na podzim a v zimě se myš polní vyskytuje v obydlených oblastech, ve stohách, v kupkách sena, v koštech slámy, na mlatech, ve stodolách atd. V zimě se neukládá k zimnímu spánku. Myš polní lze právem považovat za významného zemědělského škůdce především obilných plodin. Poškozuje brambory, mrkev, rajčata, dýně, slunečnice a někdy i stojící obilí a v hromadách; zvláště škodlivé pro obilné plodiny. Myš polní se živí semeny, listy, bobulemi, stonky a kořeny bylin a hmyzu; skladovací pud je méně výrazný než u lesních myší.
Myš polní je hlodavec, který způsobuje obrovské škody zemědělství, zemědělcům, zahradníkům a zahradníkům. Přečtěte si více o životním stylu, zvycích a stanovištích myši polní v následujícím článku.

READ
Jak oplodnit Foxglove?

lesní myš

lesní myš


Délka těla do 12 cm.Ocas je přibližně stejný jako délka těla. Jednobarevné světle červené nebo šedé zbarvení hřbetu, bílé břicho, dlouhý ocas – to jsou charakteristické rysy tohoto zvířete. Někteří jedinci mohou mít na hrudi malou žlutou skvrnu. Velmi obratné a hbité zvíře, pohybuje se skokově. Délka skoku je od 10 do 30 cm a u některých poddruhů (myš žlutokrký) dosahuje délka skoku 1 m. Mnoho z nich dobře šplhá po stromech a dokáže šplhat do velkých výšek. Hlavní potravou myšice lesní jsou semena, zejména dřevin, na druhém místě jsou bobule a živočišná potrava (hlavně hmyz) a zelené části rostlin. Myšák lesní preferuje otevřené plochy listnatých a smíšených lesů, mýtiny, křoviny a plodiny. V podmínkách Uralu, kde jsou plodiny neustále v kontaktu buď s lesy, nebo s kůly, myš lesní neustále žije na polích. Myšák lesní se dobře přizpůsobuje nejrůznějším podmínkám a dokonce obývá stepi, houštiny plevele, keře, hromady kamení a budovy. Na zimu si dělá zásoby, které schovává v podzemních norách, ptačích budkách, v prachu shnilých kmenů padlých stromů nebo ve spárách živých stromů. Pro hnízdo si myška lesní vyhrabává díry pod kořeny stromů a pod kameny. Hnízdní komory jsou vystlány suchými stébly trávy a mechu. Hnízda dokážou v dutinách stromů a v ptačích budkách – ve výšce až 10 m. O obytná hnízda s mláďaty můžete narazit i pod prknem nebo kusem překližky ležícím v lese. Mladá samice rodí mláďata ve věku 80-90 dní, počet vrhů je od 2 do 4, každý má průměrně 6 mláďat. Mláďata pohlavně dospívají ve 2,5-3 měsících. Jedna myš lesní sní průměrně 17–25 g semen denně. Způsobuje vážné škody požíráním semen a sazenic stromů. Škodí zejména v ovocných školkách a lesních plantážích. Bylo zjištěno, že během let masového rozmnožování mohou myši zcela zničit celou semennou úrodu dubu, buku, lípy a javoru. Zvláště patrné je poškození v ovocných školkách a při výsadbě ochranných pásů požíráním zasetých semen a poškozením sazenic. Myšák lesní nezimuje, a tak se v chladném období dostává do obytných prostor a kazí pytle mouky, obilí a ovoce.
Myš lesní je nebezpečným škůdcem lesních a zahradních stromů, plodin a sklizených plodin. Přečtěte si více o životním stylu, zvycích a stanovištích myšice lesní v následujícím článku.

READ
Jaký druh arašídů je nejchutnější?

Myší dítě

dětská myš


Toto je malé a roztomilé zvířátko. Délka těla myšího mláděte nepřesahuje 6–7 cm a jeho hmotnost je 7–10 g. Je to nejmenší hlodavec na Uralu. Barva srsti mláďat myší může být různá – jasně červená, nahnědlá, načervenalá; břicho zvířete je bílé. Na rozdíl od ostatních myší je čenich mláděte zkrácený, mírně připomíná tlamičku hrabošů, oči a uši jsou malé. Žádný jiný myš ale takový ocas nemá – je dlouhý (stejný jako délka těla) a dokáže se omotat kolem větviček a stébel trávy, což zvířeti umožňuje snadno šplhat po keřích a jednotlivých rostlinách. Na Uralu žije malá myš v jižních oblastech lesní zóny. Je nesmírně těžké ji vidět a pozorovat. A pointa není jen v jeho malé velikosti, ale také v úžasné schopnosti tohoto zvířete skrývat a skrývat svou přítomnost. Běhá neobyčejně rychle a šplhá s největší dokonalostí a hbitostí. Visí na nejtenčích větvích keřů a na stéblech trávy, které jsou tak tenké, že se spolu s ní ohýbají k zemi, běží podél nich vzhůru a téměř stejně rychle běží mezi stromy a se zvláštní obratností se drží. její ocas. Je také stejně dobrá v plavání a potápění.
Miminko je aktivní celý den, každé tři hodiny se střídá krátký spánek a krmení. Myší mládě se živí všemi dostupnými semeny a plody a na podzim si občas udělá malé zásoby obilí, které se mu v tom nejchladnějším počasí bude hodit. Zvířata se totiž přes zimu neukládají k zimnímu spánku. Při hledání potravy šmejdí pod sněhem, ale nedaleko svého „zimního bytu“. Jedná se jednoduše o vybudovanou díru nebo zemní úkryt – mezi mrtvým dřevem, pod hromadami a hromadami. Pokud je zima velmi krutá, zvířata se stěhují do lidských budov. V chladném období žijí samci a samice odděleně, spojují se v párech pouze za účelem chovu potomků, ale na nejpříznivějších místech pro zimování, například ve stohách nebo sýpkách, tvoří shluky až 5 tisíc jedinců.
Podle biologů v zimě umírá 95 % všech zvířat v populaci. Hlavními příčinami úmrtnosti jsou chladné nebo vlhké počasí, náhlé mrazy a predátoři, jako jsou lasičky, lasice, lišky, kočky, sovy a vrány. V přírodě se populace tohoto hlodavce vyznačují extrémně vysokou mírou reprodukce, ale zároveň velmi nízkou mírou přežití. Miminko je velmi žravé, denně sní asi 5 g jídla, což je jen o málo méně než jeho váha. Myší mládě je přirozeným přenašečem patogenů klíšťové encefalitidy, tularémie atd.

Dům myš

Dům myš

Délka těla od 6,0 ​​do 10 cm Hmotnost – 12-30 g. Kůže je tmavá nebo hnědošedá; břicho – od popelavě šedé po bílou. Myš domácí se usadí v blízkosti lidských obydlí. Habitat – všude kromě Dálného severu. Mezi faktory omezující jeho šíření patří nízké teploty vzduchu a vysoká vlhkost. Obecně je myš domácí úzce spjata s lidmi a obývá obytné budovy a hospodářské budovy. Myši domácí ale najdeme i v přírodě, kam v teplém období migrují. Taková vystěhování na Uralu jsou známá nejen v jižních oblastech, ale dokonce i v zóně tundry. S nástupem chladného počasí se domácí myši stěhují zpět do oblastí krmení: obytných budov, skladů zeleniny a obilí a skladů. Rozsah podzimních migrací může dosáhnout 3-5 km. S příchodem jara myši opouštějí své „zimoviště“ a vracejí se do přirozených stanovišť, polí, zeleninových zahrad a sadů. Myš domácí je teplomilný hlodavec, a protože si neukládá žádné zásoby zimní potravy ani teplé úkryty, je nucena to vše najít u člověka doma. Domácí myši jsou menší než obyčejné dřevěné myši a liší se od nich strukturou horních řezáků. Domácí myši se živí širokou škálou potravy, vším, co najdou v lidském domově, a když žijí v přírodních podmínkách, preferují semena různých rostlin. Mohou se chovat v budovách po celý rok, přičemž každý vrh obsahuje 5–7 mláďat. Myši začínají žít samostatně ve věku asi jednoho měsíce.
V přírodě jsou myši domácí soumrakové a noční zvířata, ale v lidských obydlích přizpůsobují svůj denní režim činnosti lidí. Při umělém osvětlení někdy myši zůstávají aktivní 1 hodin denně a snižují jej pouze v období lidské činnosti. Domácí myši jsou velmi aktivní, mrštná zvířata; Rychle běhají, šplhají, skáčou a dobře plavou. V podmínkách vysoké hustoty populace se myši usazují v malých koloniích nebo rodinných skupinách skládajících se z jednoho dominantního samce a několika samic s potomky. Mezi členy kolonie jsou vytvořeny hierarchické vztahy. Dospělí samci jsou vůči sobě poměrně agresivní, samice projevují agresivitu mnohem méně často. Střety v rámci rodinných skupin jsou vzácné, většinou se zvrhnou na vyhnání odrostlých potomků. V přírodě je myš domácí typickým požíračem semen; Živí se semeny různých divokých a kulturních rostlin. Preferuje semena obilovin a luštěnin. Součástí stravy je také hmyz a jeho larvy, mršina. Zelené části rostlin mohou v závislosti na dostupnosti pitné vody tvořit až 3/3 objemu zkonzumované potravy. Myš potřebuje až 30 ml vody denně. Při krmení výhradně suchým krmivem a nízkou relativní vlhkostí vzduchu (15 %) myši uhynuly na dehydrataci po 16-5 dnech během experimentu. Kromě lidí se myši spokojí s téměř jakoukoli dostupnou potravou, včetně mýdla, svíček, lepidla atd. Stejně ochotně se živí obilím, masem, čokoládou a mléčnými výrobky. Myš domácí je velmi plodná. Za příznivých podmínek (ve vytápěných místnostech, v komínech) se množí po celý rok. Během roku rodí 10-14 vrhů (až 3), v každém 12-19 mláďat. Těhotenství trvá 21-10 dní. Myši se rodí slepé a nahé. Do 14. dne života jsou zcela pokryta srstí, do 21. dne se otevírají oči a do 5. dne se osamostatňují a rozcházejí. Pohlavní zralosti je dosaženo v 7-100 týdnech života. Domácí myši mají dobře vyvinuté smyslové orgány. Jen jejich zrak je dost slabý. Domácí myši mají zároveň velmi ostrý sluch. Rozsah frekvencí, které vnímají, je velmi široký: myši dobře slyší zvuky s frekvencí až 20 kHz (u lidí je horní práh citlivosti sluchu XNUMX kHz). Za špatných světelných podmínek se snadno orientují pomocí vibris (hmatové dlouhé, tuhé chlupy vyčnívající nad povrch srsti nebo jednoduše ve vousech). Role čichu v životě myší je extrémně vysoká: od hledání potravy a prostorové orientace až po rozpoznávání příbuzných. Každá myš má na tlapkách apokrinní potní žlázy, které svými sekrety automaticky označují území při pohybu. Při silném vyděšení se do moči myší uvolňuje látka, jejíž pach vyvolává strach a útěk ostatních zvířat. Tento „poplachový signál“ je poměrně vytrvalý a zůstává na předmětech čtvrt dne a informuje všechny myši o nebezpečí tohoto místa. Moč myší je velmi koncentrovaná; kvůli tomu se v místnostech, kde se nacházejí myši, objevuje specifický „myší“ zápach.

READ
Jaké houby můžete sbírat v létě?

Charakter: Myši domácí jsou zvědavá, čilá, inteligentní a velmi bázlivá zvířata. Nečekaný hluk nebo ostré zvuky je vyděsí. Myší sluch je velmi citlivý na zvuky a dokáže rozlišit frekvence až do 100 kHz. Toto číslo je 5krát vyšší než u lidí. Čich myší jim dokonale pomáhá orientovat se v prostoru a volit směr pohybu. Zrak u zvířat je špatně vyvinut a je zaměřen na hledání vzdálených objektů. Nedaleko jsou myši prakticky slepé, ale díky pachům a zvukům se dobře orientují v prostoru. Jsou to společenská zvířata a nemají rádi samotu. Tato zvířata se pohybují velmi rychle – jejich rychlost může dosáhnout 12-13 km/h, takže je docela obtížné chytit myš sami. Téměř vždy jdou po předem stanovené trase, po které zanechávají exkrementy. Tyto „myší stopy“ můžete vidět několik dní poté, co se hlodavec objeví u vás doma nebo ve skladu. Myš domácí způsobuje určité škody na úrodě, ale hlavní škody způsobuje pojídání a kontaminace potravin a krmiva pro zvířata výkaly a močí, stejně jako poškození nábytku, elektrického vedení, oblečení a knih, na které si myši brousí zuby. Předpokládá se, že boj proti těmto hlodavcům byl hlavním důvodem domestikace kočky. Domácí myši jsou přenašeči mnoha infekcí nebezpečných pro člověka: pseudotuberkulóza, tularémie, mor atd.

Myši se snadno chytí do různých pastí na myši. Pasti na myši jsou poměrně účinným způsobem kontroly jejich populace, pokud není příliš velká. Když je místnost masivně zamořena myšmi, účinnost takové kontroly se výrazně snižuje. Do popředí se dostávají ultrazvukové odpuzovače hlodavců nebo otrávené návnady.

Překvapivě, ale pravdivě: myši jsou opravdu vynikající zpěváci! (obrázek z www.house-mouse.com)

Ukázalo se, že ultrazvukové pískání produkované samci domácích myší nejsou jen pískáním, ale skutečnými písněmi, které nejsou v melodii a složitosti horší než nádherné ptačí trylky. Pokud snížíte frekvenci zvukových vibrací ve skladbě myši o čtyři oktávy, můžete ji dokonce slyšet.

Myšky zpívají nejen v pohádkách. Jejich hlas je ale pro lidské ucho skutečně příliš tenký (zpívají hlavně v rozsahu 35-90 kHz, zatímco pro nás je hranice vnímání 18-20 kHz). Biologové Timothy Hawley a Zhonsheng Guo z Washingtonské univerzity v St. Louis (USA) ukázali, že zvuky vydávané myšími samci nejsou náhodné pískání, ale skutečné písně srovnatelné co do složitosti s ptáky. Výsledky studie jsou publikovány v prosincovém čísle PLOS Biology.

READ
Jak vypadá Chereshnya Valery Chkalov?

Písně v širokém slova smyslu biologové nazývají uspořádané sekvence zvukových signálů (identické nebo různé, ale nutně standardizované, nikoli náhodné – jinak to nebude píseň, ale hluk). U mnoha druhů hmyzu a žab je zpěv redukován na sérii identických krátkých jednoduchých signálů. Může to znít jako cvrlikání, cvakání nebo praskání. Struktura jednotlivého signálu, frekvence, s jakou jsou vysílány, trvání série a pauzy mezi nimi jsou specifické pro každý druh (což umožňuje samicím rozlišit „své“ samce od „cizinců“). U mnoha ptáků a některých savců (velryby, netopýři) se píseň skládá ze složitých „frází“, z nichž každá se skládá z několika různých zvukových signálů vydávaných v určité sekvenci. To odpovídá biologické definici písně v užším slova smyslu.

Myši, jak se ukázalo, patří mezi zvířata, která zpívají složité písně. Již dříve bylo známo, že myší samci, kteří vnímají samičku (nebo její feromony), vydávají ultrazvukové skřípání. Záznam zvuku byl ale tentokrát proveden pomocí vysoce citlivých detektorů, které umožnily podrobně analyzovat strukturu zvuků. Ukázalo se, že zvuky nebo „slabiky“, které tvoří „frázi“, jsou rozděleny do několika samostatných typů, které se vyznačují charakteristickým „vzorcem“ změn frekvence v průběhu času.

Výsledky analýzy jedné písně o 750 „slabikách“ (průměrná doba trvání slabiky je 42 milisekund). Shluky teček odpovídají standardním variacím rychlých změn výšky tónu. Poloha každé tečky ukazuje frekvenci zvuku v čase t (úsečka) a o 1,02 milisekundy později (ordináta). Vpravo jsou sonogramy dvou jednotlivých slabik s typickými frekvenčními skoky (obrázek z článku v PLOS Biology)

Výsledky analýzy jedné písně o 750 „slabikách“ (průměrná doba trvání slabiky je 42 milisekund). Shluky teček odpovídají standardním variacím rychlých změn výšky tónu. Poloha každé tečky ukazuje frekvenci zvuku v čase t (úsečka) a o 1,02 milisekundy později (ordináta). Vpravo jsou sonogramy dvou jednotlivých slabik s typickými frekvenčními skoky (obrázek z článku v PLOS Biology)

Různé hudební „fráze“ se skládají z různých typů slabik. Statistické metody ukázaly, že slabiky nejsou seskupeny do frází náhodně; Byla identifikována řada typických sekvencí – motivů. Písně různých samců mají přitom charakteristické individuální rysy. To znamená, že píseň může sloužit jako individuální „průkaz totožnosti“ pro samce (jako u mnoha ptáků).

Význam objevu amerických vědců spočívá v tom, že poprvé byla objevena složitá píseň u zvířat, která jsou klasickým a velmi pohodlným modelovým objektem pro genetický výzkum. To pomůže rozluštit genetický základ zvukové komunikace zvířat. To je mnohem snazší udělat na myších než na kobylkách nebo pěvcích.

READ
Jaké jsou výhody melounového sirupu?

Některé články vás možná vykouzlí úsměv na tváři, například diskuse o tom, jak tyto zvuky vydávají myši: opravdu zpívají pomocí svých hlasivek, nebo možná pískají? Pečlivá analýza argumentů pro a proti oběma hypotézám extrémně připomíná Sokratovu promyšlenou úvahu v Aristofanových „Oblacích“:

Student:
Co můžete říci o novém vynálezu?
Sokrates?
Strepsiády:
Který, prosím, řekni mi?
Student:
Sfetti mudrc Chaerephon se ho zeptal:
Co si myslí o zpěvu komárů?
Piská komár hrtanem nebo zadkem?
Strepsiády:
A co řekl nejváženější muž o komárech?
Student:
Řekl, že lůno komára
Úzký. Prostřednictvím této těsnosti je vzduch stlačován
Snaží se silou směrem k zadnímu otvoru.
Po vstupu do expanze úzkým kanálem,
S píšťalkou vyletí ze zadku.

Je potěšující, že v dnešní době už se takovým vědeckým diskusím nesmějí. Nezbývá než popřát následovníkům Sokrata další tvůrčí úspěchy!

Rate article
Add a comment

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: